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Dear’

Thank you for your letier of June 1, 1998, posing questions about our letter of December
23, 1997 to an atlomey regarding employers® responsibilities under section 274A of the
Tramigration and Nationality Act (INA) with respect to information on Social Security numbers.
Please aceept our apologies for the delay.

QOur letter stated that notice from the Sccis) Sceurity Administration (SSA) to an
employer notifying it of 2 discrepancy between wage reporting information and SSA records
with respect to an employee does not, by itself, put an employer on notice that the employce is
not authorized to work, We explained that because there arc 2 number of reasons why there
might be such a discrepancy that do not relate Lo a lack of work avthorization, and because actual
or copstructive knowledge of unauthorized status is a case-by-case determination, we would not
consider notice from SSA of a discrepancy, without more, to constitute actual or constructive
notice of unauthorized status. Your letter takes the position that in situations other than a
reported discrepancy that “'clearly relates (o a misspelled name or transposed digits in the SSN,™
the repornt would constitute not only constructive, but actual knowledge of unauthorized status,
given that the employee necessarily used a Social Sceurity card as proof of employment
eligibility. You also suggest that, in light of section 274A"s goal of preventing the employment
of unauthorized aliens, the employcr should “assume 2n irregularity in this situation” and require
new documentation confirming employment cligibility and/or suspend the employee until the
situation has been resolved.

We disagree. Section 274A does indeed scrve the important goal of deterring itlegal
immigration by reducing opportunities for unzuthorized employment, but the statute, in
conjunction with section 274B, couples this goal with uppropriate coneem that U.S. citizens or
noncitizen nationals, lawful permanent resident alicns and other work-authorized 2licns not lose



employmsnt opporiunities unnecessarily as a result of section 274A. Itis simply not true that
notice of a discrepancy with SSA records is actusl notice of a lack of work authorization unless
the error is clearly a minor typographical one. For example, consider the hypothetical case of
employee Pat Smith, whose W-2 {s a mismatch because SSA records indicate that the SSN
pertains lo Patricia Jones. Thatis an entirely different name, but in our hypothetical is expleined
by the fact that Ms. Jones has become Mrs. Smith bu: has neglected ta report that change to SSA.
Does notice of this discrepancy by itself immediately put the employer on actual notice that Mrs.
Smith is an unauthorized alien, as you suggest, and therefore putitin violation of scction 274A if
it docs nol immediately suspend her? It doss not. Furthermore, your assumption that an
employee about whom SSA has reported a diserepancy necessarily has used a Social Sceurity
card as proof of work authorization is incorrect. The Social Security number may be written in
section | of the Form I-9, but the employee mey have presented a List A document, orz List C
document other than a Social Security card in conjunction with a List B document.

We emphasize that although it is incorrect 10 assume thal zn SSA discrepancy necessarily
indicates unauthorized status, it would be equally incorrect for an cmployer to assume that in all
cases it may safely ignore any possible INA relevance or consequences of SSA discrepancies.
For example, perhaps an employer receives information from some other source {such as a tip
from another employee) indicating that an ecmployee is unauthorized, and also receives notice
from S5A that the employee’s SSN does not mateh. In considering whether the lotality of the
circumstances tises to acrual or constructive knowledge, the SSA notice is a relevant fact that
would support 2 conelusion that it does. This is the type of situation wec had in mind when we
s2id in our December 23, 1957 letter that although an SSA notice of discrepancy standing alone
does not itsell put the employer on notice of vnauthorized stutus, there may be situations in
which such notice would causc or contribute to 2 determnination that the employer has been put
on notice.

In addition, an emplayer should not ignore the conseau we vity it
should perform in rﬁmsmesu
such as verifying names and SSNs by examining Social Security cards. While this activity is not
required by the INA (nor is it prohibited by it), the knowledge obtained by an cmployer through
this process may have INA implications. For example, consider the case of an employee who,
when asked to show his Secial Security card for SSA reconciliation purposes, states that he is an
nauthorized alien and does not have one. 11 that employee’s employment is continucd, the
employer has violated section 274A. There is no safe harbor for such information just because it
was lcarned as a result of non-INA-related business aclivily, As explained in our December 23,
1997 letter, if the employer leams relizble information that eontradicts the Form I-9, such 45 &
different Social Security number or nzme, the Form 1.9 should be comected in a non-destructive
manner 2nd, if the conmediction is with scction 2 information. the employer should review
accepiable Form 1-9 documentation showing the correct information. &uﬂhcrmorc. ifan
cmployee has been given the opportunity for wage reporting purposes to explain and reconcilc a
reported discrepancy with SSA records, and has failed to do so sztisfactorily, that is an entirely
different situation {rom an initial SSA notice standing a]onc;] The TNS would be much more
likely at that point to consider that cmployer to have violated section 274 A, if it continues the
cmployment without taking appropriate steps to reverify work authorization, and the employee is
in fact unauthorized.
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Your letter also asks for clarification of our previous statement that an employer could bz
keld liahle for knowingly employing en unauthorized zlien if it hires someonc using a known
invalid SSN. Again, let us consider a fact pattern: An employer knows (as all employers
reasonably should) that all SSNs have 9 digits. An cmployee provides an SSN (cither in secticn
1 or section 2 of the Form I-9) that has only 6 digits. If that employee is unzuthorized, the INS
may charge that employer with the knowing hire of an unauthorized alien. Further, the employer
atests under penalty of perjury in section 2 of the Form -9 that “1o the best of my knowledge the
employce is eligible to work in the United States.™ If, in fact, to the best of the employer's
knowledge the employee is using an invalid SSN, that is 2 false attestation.

Your Jetter questions why the employer may be lizble “for the employee's failure to
record the SSN correctly,” when it is the employee rather than the employer who declares under
enelty of perjury that the information in section 1 of the Form I-9 is correct. Tt is true that the

employer is not the guarantor of the section 1 information supplizd by the employee and is not
required to investigate its truthfulness, but the employer's certification in section 2 that to the
be-t ofits knowlzdge the cmployee is work autherized (as well as potential lability for aiding
and abetting an emplayee's perjury), means that it cennot knowingly condone & falsc section 1.
1 the employer knows at the time of hire that scction J informaton is incorrect, it cannot execute
the scetion 2 certification. In the scenario in the preceding paragraph, the employer may be
liable under section 274 A not because the SSN is incorrect, but beceuse it knew that it was
incorrect and accepted it anyway.

This information pertains as well to your question zbout our statement that an employer
should not rely on a Form 1-9 as 2 verification of employment eligibility if the employer
determines that the employce has froudulently executad it. You point out that a false stalement
on the Form -9 (for example, a false date 6f birth) may have “nothing to do with the indjvidual's
right 1o work.” Our prior letter used the term “fraudulently” advisedly, according to its common-
law meaning of 2 material misrepresentation upon which the recipient of the misrcpresentation
demmentally rclies. There may be circumstances in which an employee's false statement on the
Form 1-9 is unrelated 10 the purpose of the Form - verification of suthorization to work — and
therefore would not be “fravdulent™ However, employers should exercise caution about
drawing that conclusion, 2s all the information en the Form I-9 is there for & reason. For
example - using the examples you mention, lies 2bout age or address — the false statement would
be entirely material to the purpose of the Form 1-9 if it was made to reconcile the section 1
informaiion with the age or address shown in falsc documents presented for secton 2. As z
general maticr, 2 Form 1-5 that contains a stetement by an employee that was knowingly false
when it was made is not a trustworthy document. We believe that an employer who discovers
that its employee hzas lied on & Form 1-9 about any fact is fully entitled to take reasonable steps
(such as a reverification) 1o ensure that the employee has not also lied about his or her work
authovization or anything else on the form, 2nd that if it continues the employment without doing
so, it is taking a risk that it may be held liable if in [act the employee is not authorized.



You state that the Internal Revenue Service issues 10 aliens who lack employment
authorization but who need 1o file tax retumns “Individual Taxpayer Tdentificetion Numbers
(‘ITINs") that resemble SSNs with respect to numbers and order of digits, but begin with & '9,""
and that in cases where en authorized worker has not received an SSN “the worker would expect
to record the ITIN in section 1 of the 1.9 form.” That would bs incorrect. INo pumber other than
B_Socja] Sccurity account number should be rec in the desigmated space jn section 1 of the
Form [-9. Social Security numbers do not begin with 2 9™ and, cxcept in extremely rare
siluations as individually determined by SSA on a cuse-by-case basis for extraordinary and
compelling reasons, they do not change; an individual's SSN is his or her number for life.

Thope this information is useful. If we may be of assistance in the future, please let us

know.
Sincerely,
T L
P
(=
Paul W, Virtue

General Counsel



